Blog; Happy Kids Massage Cards

Ik zal me eerst even voorstellen. Mijn naam is Corina Elzenaar, bijna 44 jaar. Moeder van 2 prachtige dochters, oma van een heerlijke kleindochter en al ruim 15 jaar actief op het gebied van massage, wellness en coaching.
Het is alweer 14 jaar geleden toen ik voor het eerst in contact kwam met onderlinge kindermassage. Mijn dochter werd gepest op school en ik was op zoek naar iets wat ik kon doen. Meer dan enkel praten. Ik had in die tijd al een eigen massagepraktijkje en op de een of ander manier heb ik toen het boek van Marijke Sluijter: Aanraken een levensbehoefte, in handen gekregen.
Dit boek heeft mij enorm geïnspireerd. Marijke omschreef hierin een vorm van kindermassage, gewoon over de kleding heen en i.c.m. liedjes, verhaaltjes en spelletjes. Deze techniek werd destijds al in landen als Denemarken en Zweden toegepast, wat opviel was dat er onderling veel socialer met elkaar werd omgegaan en niet meer werd gepest.
Ik mocht destijds een soort les geven bij mijn dochter in de klas. De kinderen vonden het leuk, maar helaas was er binnen het schoolsysteem geen ruimte voor vervolg.
Toen ik eenmaal mijn Wellnesshoeve had, heb ik in het begin regelmatig kindermiddagen gehad. Ook veel kindermassages gegeven. En natuurlijk is het met 2 dochters altijd leuk bezig te zijn met handen, rugmassage en gezicht. Ik gebruikte regelmatig de massagekaartjes van Helen Purperhart, maar vond die verhaaltjes vaak wat kort. In de loop der jaren volgde ik wat cursussen op het gebied van kindermassage zoals met kruidenstempels en voetreflex voor ADHD. Toch heb ik er een periode weinig mee gedaan. Het betrof hier steeds een meer gewone massage op de blote huid.
Daar kwam afgelopen zomer verandering in. Ik was voor het maken van een kindermassage workshop aan het googelen gegaan en kwam in contact met Touching Child Care. Deze organisatie heeft het lespakket, zoals het in het buitenland wordt gegeven vertaald naar het Nederlands incl. meerdere onderzoeksresultaten over het effect van onderlinge kindermassage. Zo blijkt het niet alleen tegen pesten te helpen, de concentratie wordt verbeterd, kinderen kunnen beter hun grenzen aangeven en hebben een beter lichaamsbesef.
Ik voelde dat het nu de juiste tijd was er iets mee te gaan doen. Heb de trainingen gevolgd en heb ondertussen al verschillende workshops op basisscholen gegeven om ze hiermee kennis te laten maken.
Echter het materiaal wat tegenwoordig voorhanden is, is nog zeer beperkt. Ik miste een creatief onderdeel. Massageverhalen zijn leuk, maar laat kinderen een eigen verhaal maken. Of zelf kiezen welke massagegrepen ze behoefte aan hebben. Instinctief weten we wat we nodig hebben op dat moment. Zeker kinderen. Laten we daar gebruik van maken. Ik heb mij ook laten inspireren door wat er in het buitenland wordt toegepast. Het boek: Once upon a Touch van Story Massage is hierin een van de grootste inspiratiebronnen geweest.
En zo ontstond het idee van de Happy Kids Massage Cards.
De basis bestaat uit 20 verschillende massagegrepen verdeeld over 4 verschillende thema’s. De thema’s zijn Natuur, Vormen, Weer en Dieren. Ieder thema heeft  5 kaarten en ook een eigen Happy Kid. Om er een leuke vrolijke uitstraling aan te geven heb ik 5 verschillende Happy Kids laten maken van verschillende nationaliteiten. 4 Kinderen hebben een eigen thema. Op de kaarten zie je vooral de rug van de kinderen met de massagegreep erop, maar er zit ook een uitlegkaart bij waar de kinderen worden voorgesteld. Ook de massage grepen hebben ieder een eigen naam. Bij dier bijv. Olifant en Krokodil, bij weer: Zon en Regen etc. etc. En met alles bij elkaar kan je er een leuk verhaal van maken. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Ook kan je zonder woorden een massage met bijvoorbeeld alle 5 de kaarten van dezelfde kleur maken, 1 kaart trekken en die greep meerdere keren doen. Kortom, vele mogelijkheden.
Om het op te schrijven klinkt het wellicht wat verwarrend, maar daarom krijg je bij aankoop van het Happy Kids Massage Pakket niet alleen de kaarten, maar ook een duidelijke online training over de grepen en toepassingen van de kaarten. Zo kan je er al snel zelfstandig mee aan de slag, of dit nu thuis is of bijvoorbeeld op je werk in de klas, als gastouder, in de kinderopvang of als kinderyoga docent.
En dan is er nog de 5e happy kid. Stiekem geïnspireerd op mijn kleindochter Kyara. Dit is de begin- en slot kaart. Het is altijd belangrijk wel een duidelijk begin en einde te hebben van een massage. Hoe lang of kort je hem ook wil maken.
De illustraties van de kaarten zijn gemaakt door Martijn Haddering. Hij is tevens de illustrator van Stichting Moed, de Stichting tegen zinloos geweld. Dat massage kan worden ingezet tegen pesten sprak hem erg aan en hij heeft echt zijn uiterste best gedaan er in totaal 25 prachtige kaarten van te maken. De kaarten zijn ook bewust gedrukt op A5 formaat zodat er ook in groepen mee gewerkt kan worden.
We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin respectvolle, liefdevolle aanraking met aandacht gegeven helaas veel te weinig meer voorkomt. Oké, vaak geven kinderen nog wel een knuffel, maar hoe vaak is dit echt met aandacht? Voor een goede ontwikkeling van ieder mens is echter deze aanraking noodzakelijk. Het maakt Oxytocine aan en zorgt ervoor dat een stresshormoon als Adrenaline beter in balans blijft. Waardoor er minder lichamelijke klachten ontstaan. Maar Oxytocine zorgt er ook voor dat we weer socialer worden met elkaar, meer betrokken, beter naar elkaar luisteren.
Door de vele verschillende toepassingen van mijn kaarten hoop ik eenieder die kinderen heeft of er mee werkt uit te nodigen elkaar regelmatig even een massage te geven. 3x in de week 5 tot 10 minuten kan al een enorm verschil maken. Even tijd voor elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat ook vooral overprikkelde kinderen met bijvoorbeeld ADHD veel beter kunnen slapen wanneer ze voor het slapengaan regelmatig worden gemasseerd. Vaak is er dan geen medicatie meer nodig.
Maar helaas is er over deze onderzoeken en mogelijkheden in Nederland nog steeds veel te weinig bekent naar mijn idee. Daar hoop ik met Happy Kids Massage verandering in te gaan brengen.

Meer weten: www.happykidsmassage.nl